Atelier tehnici alpinism de iarna, muntii Fagaras, 5-7 februarie


Dacă doresti sa vii cu noi in expeditii în Alpi, Dolomiti, Anzi, Caucaz sau Himalaya, trebuie sa te pregatesti alaturi de ghizii nostri montani pentru astfel de munți! Iti propunem un atelier de initiere in tehnici de alpinism de iarna si de cautare-salvare din avalansa in inima muntilor Fagaras, la Balea Lac, in luna februarie.

❄❄❄
****Acest atelier de inițiere este dedicat tuturor celor care vor sa invete sau sa aprofundeze tehnici de urcat muntii pe timp de iarna:
- de la folositul coltarilor si al pioletului pentru a urca in siguranta pante abrupte, la exercitii de cautare si salvare in avalansa sau la folosirea corecta a dispozitivelor de salvare DVA.
****Invatam impreuna notiuni elementare de alpinism, despre parcurgerea unor vai alpine, muchii, creste in conditii de siguranta, despre modalitatea de evaluare a riscurilor in teren muntos.
❄❄❄

Perioada: 5-7 februarie
Locuri disponibile: 12.
Pretul: 400 lei/persoana
Ghizi montani autorizati de Ministerul Turismului, cu experienta in munti inalti:
Cristi Minculescu, legitimatie nr. 6148 si Mitza Matei, legitimatie nr. 6415
In cadrul atelierului de inițiere în alpinism, veti exersa impreuna cu ghizii nostri montani tehnici de deplasare pe zapada si veti afla cum sa folositi echipamentul montan din dotare.
❄❄❄
****Prezentarea echipamentului individual necesar, prezentarea unor noduri de alpinism, a unor tehnici de mers pe ghetari si de legare in coarda pentru cresterea nivelului de siguranta al alpinistilor!
Vom invata cum sa folosim si sa pregatim echipamentul adecvat unei ture in conditii de iarna, cum ne putem proteja intr-o ascensiune de conditiile vitrege ale vremii!
❄🏕☃️



- Ce ar trebui sa avem in dotarea noastra pentru a face fata cu succes unei ture in munti si salbaticie, la altitudine!?
Notiuni elementare despre cum procedam:
❄❄❄

***sa pregatim si sa amenajam un bivuac in zapada, daca suntem surprinsi de vremea rea.
*** sa folosim echipamentul din dotare pentru situatii neprevazute pe care le intalnim pe munte
***tehnici si metode de supravietuire in mediu extrem la peste 5-6000m altitudine
***cum ne pregatim pentru a supravietui intr-o expeditie pe un munte de peste 5-6000m altitudine?
Vom invata cum sa ne pregatim de ascensiune, cam ce ar trebui sa avem in rucsacii de munte, care ar trebui sa fie conditia noastră fizica si ce ar trebui sa stim despre o ruta alpina pentru a o parcurge in siguranta pe zapada si gheata!
❄❄❄

Intalnirea va fi vineri dimineata, 5 februarie la ora 10.00
Locatie:
*** benzinaria situata la intersectia DN1Brasov - Sibiu
(km 151 +955) cu DN7C, spre Balea Lac, sau chiar la telecabina Balea.
Vom urca cu telecabina catre Balea Lac, 2040m altit. Aici, vom lasa bagajele la cabana Paltinu si vom avea grija sa avem la noi cateva sandvisuri de pranz, pentru a putea astfel valorifica eficient timpul.
Ghizii vostri va vor face o scurta prezentare a atelierului de tehnici de alpinism de iarna si cautare-salvare in avalansa.
Vom aborda traseul Balea Lac - Saua Doamnei, altit. 2.294m. pe o ruta stabilita acolo in functie de starea zapezii.
☃️🏕❄
- invatati alaturi de noi executarea in siguranta a unor tehnici de alpinism de iarna, cum sa folositi coltarii si pioletul.
- lucram cu coarda de alpinism, asa ca vom invata sa mergem legati in coarda cu 1 sau 2 parteneri
- invatam sa facem amaraje de asigurare folosind relieful din jurul nostru si echipamentul din dotare.
- invatam si aprofundam tehnici de mers la coltari cu asigurare la piolet
- exersam traversarea unei pante inclinata in conditii de siguranta
- exersam tehnici de “self-arrest” sau alunecarea si oprirea cu pioletul.
❄🏕☃️







Ghizii nostri montani va vor prezenta echipamentul standard de cautare-salvare in avalansa:
- invatam impreuna ce reprezinta un DVA sau dispozitiv de salvare in avalansa si cum se utilizeaza acesta
- cum folosim sonda si lopata de avalansa
- ce ar trebui sa facem si ce sa nu facem in cazul in care unul dintre membrii grupului a fost surprins de o astfel de alunecare de zapada
- exersam executarea unui profil in zapada pentru a testa starea acesteia si conditiile de mers
- efectuam impreuna exercitii de cautare-salvare din avalansa cu sonde, DVA-uri si lopeti.
Pe seara ne indreptam spre cabana Balea La Tunel din partea argeseana a muntelui, unde vom ajunge in circa 15 minute dupa traversarea tunelului montan care leaga cele doua judete vecine, Sibiul si Argesul.
****Ne cazam si va invitam la o sesiune de prezentare practica a principalelor noduri care se folosesc in tehnici de alpinism, la stanca sau la gheata, in realizarea unor amaraje, filarea partenerului, legarea in coarda etc.
❄❄❄
Apoi vom sta de povesti la cabana la gura sobei la un pahar de vin fiert si vom avea ocazia sa discutam despre planurile noastre alpine din anul 2021: expeditii in muntii Alpi, Dolomiti, Caucaz, Anzi si Himalaya.
Poate va dam ceva idei si ne veti insoti in aceste expeditii montane tentante!
❄❄❄

Sambata 6 februarie:
Servim micul dejun si ne pregatim de ascensiune de la Balea Lac catre Saua Caprei si lacul omonim, context in care veti putea exersa practic, alaturi de ghizii nostri montani diferite tehnici de mers legati in coarda!
****Exersam efectuarea unor amaraje pentru a va asigura partenerul la traversarea unor zone expuse, efectuarea si amenajarea unui rapel, tehnici de catarare la piolet, tehnici de cadere in piolet si asigurare self-arrest.
Scopul turei?
***Aprofundarea tehnicilor de alpinism invatate in prima zi de atelier, asa incat fiecare cursant sa stie si sa execute practic elementele de baza ale unei ascensiuni de iarna, intr-o zona montana inalta.
Vom urca prin Saua Caprei catre varful Iezerul Caprei, 2417m altitudine, în funcție de starea zăpezii și a condițiilor meteo. Aici vom ajunge dupa circa 3 h de ascensiune pe zapada, in care vom urca circa 400m diferenta de nivel.
****Ruta este medie ca dificultate si are cateva pasaje expuse in care vom exersa folosirea corzii de alpinism pentru asigurarea in abrupt.
❄🏕☃️🥰





Atentie!
Dacă nu este o vreme potrivita pentru ascensiune, vom continua exercițiile în preajma lacului Balea. Vom invata sau aprofunda tehnici de supravietuire in conditii de iarna:
Notiuni elementare despre cum procedam:
❄❄❄
***sa pregatim si sa amenajam un bivuac in zapada, daca suntem surprinsi de vremea rea.
*** sa folosim echipamentul din dotare pentru situatii neprevazute pe care le intalnim pe munte
***tehnici si metode de supravietuire in mediu extrem la peste 5-6000m altitudine
***prezentare si evaluare factori de risc in cazul schimbarii radicale a vremii in timpul ascensiunii pe un munte inalt
***cum ne pregatim pentru a supravietui intr-o expeditie pe un munte de peste 5-6000m altitudine?
***ce facem in cazul schimbarii radicale a conditiilor meteo?
*** de ce ar trebui sa tinem cont intr-o astfel de situatie cu potential de risc si cum ne raportam la aceasta?
***cat de importanta este pregatirea fizica, dar si cea mentala a alpinistului, precum si cunoasterea terenului si a principiilor elementare de suvival - intr-o astfel de situatie riscanta, derulata pe un munte inalt?
Cazare la cabana Balea La Tunel
❄❄❄

Duminica dimineata, 7 februarie
Vom servi micul dejun si apoi ne vom indrepta catre cabanele din zona Balea Lac.
Astazi vom exersa din nou elemente specifice alpinismului hibernal, exersam mersul la coltari si asigurarea la piolet pe pante abrupte inzapezite.
Exersam efectuarea rapelurilor in siguranta, mersul legat in coarda si cum procedam in cazul caderii pe o panta inzapezita a partenerului, executarea unor amaraje in zapada, in teren accidentat pentru asigurarea membrilor grupului de alpinisti in traversarea unor zone cu risc!
❄🏕☃️
Apoi, vom cobori catre locatia unde am lasat bagajele si ne intoarcem la telecabina cu care vom cobori la Balea Cascada, la masini. Durata totala a turei este de 5 ore, in conditii de iarna.
Despre echipament:
Aceasta este un atelier de alpinism de iarna care se va derula la peste 2400m altitudine!
❄🏕☃️
****Trebuie sa aveti la voi bocanci de iarna cu talpa rigida, haine groase, o geaca impermeabila Gore-Tex, rezistenta la vant, bluza de corp din polyester, pantaloni grosi sau suprapantaloni, manusi, caciula sau cagula, o lanterna frontala, termos pentru ceai, bete de trekking, rucsac pentru tura de 2 zile, trusa de prim-ajutor.
❄❄❄
Acest atelier necesita echipament tehnic specific: coltari, ham echipat cu anou si minim doua carabiniere cu filet, casca alpinism, piolet.
***Daca doriti si aveti nevoie, puteti inchiria de la noi echipament tehnic de alpinism:
- ham alpinism dotat cu anou si carabiniere, casca, piolet si coltari - 100 lei setul complet (sau 30 lei piesa).
❄❄❄


Tarif atelier: 450 lei/ persoană.
- include serviciile de ghidaj montan si instructaj, urmând sa aveti la dispozitie 2 sau 3 ghizi montani autorizati, cu experienta in munti inalti: Alpi, Caucaz si Himalaya cu ascensiuni reusite pe varfuri precum Mont Blanc, Elbrus, Aconcagua sau Island Peak!
❄❄❄
**** Veti beneficia si de echipamentul comun de alpinism care va fi utilizat in cadrul turei: corzi de alpinism, carabiniere, anouri, echipamentul de cautare-salvare din avalansa, sonde, lopati, DVA-uri, blocatoare, cuie de gheata, etc.
❄❄❄

Tariful nu include:
- cazarea pentru 2 nopti la cabana "La Tunel", Arges Cota 2000 (aproximativ 40 lei/noapte)
- micul dejun (15 lei/pers) si cina (25 lei) sau bauturile
- transportul
- transportul cu telecabina (30 lei).
🏕
****La cabana noastra de la cota 2040m se poate servi masa, locatia fiind dotata cu o sala de mese fain aranjata, cu dormitoare incalzite (avem si semineu), iar baia se afla in interiorul cabanei noastre, iar gazdele sunt foarte primitoare.



Atentie!
Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient sa dati “join” pe Facebook, ci trebuie sa ne scrieti cate ceva despre experienta voastra montana si dupa o discutie cu ghizii montani care va vor insoti, sa ne confirmati participarea!
****Inscrierea in atelierul de initiere tehnici de alpinism de iarna se va face doar dupa achitarea unui avans de 50% din tarif (sau integral) in contul nostru, pana la data de 30 ianuarie
***Daca va veti retrage din atelier, va trebui sa va gasiti inlocuitor, pentru a va putea returna avansul.
Informatii si inscrieri doar la adresele:
vicentiu.matei@gmail.com sau
pemuntecucristim@gmail.com sau la telefon:
+40726 279 537- Cristi sau
40741 576 088-Mitza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu