Vârful ELBRUS, Munții CAUCAZ, 5642m, cel mai inalt din Europa

Pentru vara viitoare va propunem o expeditie in muntii Caucaz pe Varful Elbrus!
Aceasta expeditie in muntii Caucaz este organizata in colaborare cu agentia de turism Neotour Brasov! In vara lui 2016, ghizii Asociatiei Summits’ Experts & agentiei de turism Neotour Brasov, Alexandru Boru si Mitza Matei au ajuns pe varful Elbrus, 5462m fiind insotiti de 8 turisti romani, 4 fete si 4 baieti! In 2017, ghidul Alexandru Boru a urcat varful Elbrus insotit de un grup de 10 turisti, precum si de un ghid rus.
Locuri disponibile: 10.

Ziua 1-4 aug: Intalnire cu ghizii dvs. la aeroportul Henri Coanda Bucuresti, pentru zbor catre Rusia, Mineralnye Vody, acolo unde vom innopta.
Cazare la pensiune.
Ziua 2-5 aug: Servim micul dejun, iar apoi ne vom indrepta catre Azau, statiunea de la poalele Elbrusului situata la peste 2.300m altitudine cu un microbus privat. In cursul acestei zile ajungem pe valea Baksan, ruta optima de ascensiune a fetei sudice si vom face o scurta tura de aclimatizare/ plimbare in aceasta zona pentru a descoperi imprejurimile!
Cazare – pensiune/hotel valea Baksan cca 2300m, de unde pleaca expeditiile spre Elbrus.

Ziua 3-6 aug: Dupa micul dejun incepem programul de aclimatizare. Aclimatizarea este unul din “secretele” ascensiunii reusite pe Elbrus, de aceea noi acordam o deosebita importanta acestui proces.
Vom urca la altitudinea de 3200-3400metri pe inaltimile din zona Azau, asa incat sa oferim organismului posibilitatea sa reactioneze in mod eficient la efectele altitudinii.
Vom cobori inapoi pe valea Baksan, unde vom petrece cea de-a doua noapte. In aceasta dupa amiaza vom face o ultima verificare si pregatire a echipamentului si totodata aprovizionarea cu alimentele si apa de baut necesare in urmatoarele zile.
Cazare – pensiune/ hotel valea Baksan
.
Ziua 4-7 aug: Dupa micul dejun vom urca cu instalatiile de cablu pana la altitudinea de 3800m la statia finala denumita Garabashi – “La Butoaie”, unde ne instalam. In dupa amiaza acestei zile vom continua procesul de aclimatizare si vom urca la circa 4250m in zona refugiului de la Priut, unde vom lasa o parte din echipamentul necesar zilelor urmatoare.
Ne intoarcem la Garabashi, unde vom petrece noaptea. La acest refugiu se poate servi masa.
Cazare refugiul Garabashi

Ziua 5-8 aug: Dupa micul dejun continuam procesul de aclimatizare, urcam la refugiul nostru de la Priut, lasam o parte din echipamentul necesar zilelor urmatoare, continuam apoi mai sus spre stancile Pastukhov, o insiruire de stanci vulcanice care se intind de la cca 4300 pana peste 4800m.
O data cu ascensiunea la aceste altitudini, element esential in tehnica de aclimatizare, vom face totodata si recunoasterea traseului, ghizii va vor descrie pe viu varianta optima de ascensiune, iar dvs. veti fi mai bine pregatiti sa faceti fata ascensiunii din ziua varfului!
Ne intoarcem la Garabashi, unde vom petrece noaptea. La acest refugiu se poate servi masa.
Cazare refugiul Garabashi

Ziua 6-9 aug: In aceasta dimineata, ne mutam in tabara superioara la refugiul nostru din zona Priut, 4250m. In cursul dupa amiezii vom urca si ne vom familiariza cu traseul pe care il vom aborda in ziua varfului. Coborare la refugiu, acesta este prevazut si ofera turistilor sala de mese dotata cu soba, gaz si apa. Aici, turistii pot sa isi prepare ceai si sa incalzeasca hrana pe care o vom aduce in rucsacii nostri de jos de la baza muntelui.
Cina si cazare refugiul Priut.

Ziua 7-10 aug: Astazi vom face o ascensiune usoara, obiectivul acestei zile este sa pregatim optim resursele organismului pentru marea incercare de a doua zi!
Vom face o ultima verificare a echipamentului si foarte important, in aceasta seara pregatim hrana si vom prepara ceaiul pe care il punem in termosul pregatit pentru a doua zi dimineata.
Ne retragem devreme pentru a fi cat mai bine odihniti!
Cazare refugiul Priut.
Ziua 8-11 aug: Ziua varfului! Dimineata vom pleca inainte de rasaritul soarelui si in functie de situatia meteo, pregatirea fizica, vom ajunge pe varf dupa circa 6-8 ore de ascensiune. Ne fotografiem cu drapelul romanesc pe cel mai inalt varf al Europei!
Urmeaza coborarea la Priut, timpul alocat fiind de circa 4-6 ore.
Cazare refugiul Priut.
In Caucaz, exista servicii adiacente de ascensiune cu ratrak (mountain tractor) care ofera servicii de transport turisti contra unor tarife diferentiate in functie de numarul de clienti si altitudinea destinatiei. Noi nu recomandam aceasta optiune, din considerente de aclimatizare si nu in ultimul rand din considerente etice.

Ziua 9-12 aug: In aceasta zi, vom cobori la statia superioara a telescaunului si de aici cu instalatiile pe cablu vom cobori la pensiunea noastra de pe valea Baksan, unde urmeaza binemeritata relaxare si unde vom ciocni un pahar in cinstea victoriei!
Cazare – pensiune valea Baksan.
Aceasta zi este totodata si zi de rezerva pentru varf in cazul in care nu s-a reusit ascensiunea in ziua 8.

Ziua 10-13 aug: Dupa micul dejun parasim Valea Baksan si ne indreptam cu microbusul privat catre valea Chegem, unde vijeliosul rau de munte a sapat in stancile Caucazului un exceptional canion. Pe langa minunatele privelisti vom putea admira si achizitiona obiecte si artizanat din aceasta zona, dar si obiecte traditionale de uz specific barbatesc din Caucazului de nord – exemplu kindjal. Sau putem sa ne imbracam in costume razboinice caucaziene si desigur sa imortalizam momentul.


Este cel mai potrivit loc sa servim o masa traditionala va recomandam deliciosul Saslik, frigarui de berbecut.
Dupa masa, ne vom indrepta catre Mineralnye Vody, acolo unde vom innopta la hotel/pensiune, iar spre dimineata vom avea zborul catre casa via Moscova.
Cazare la hotel sau la pensiune.
Ziua 11 – 14 aug
Plecare de pe aeroportul din Mineralnye Vody, de unde zburam catre Bucuresti via Moscova urmand sa ajungem in Bucuresti undeva dupa amiaza.
IMPORTANT!
In general, in muntii inalti, dar in special in Caucaz aclimatizarea este secretul reusitei. Programul de ascensiune pe care il ofera Summits’ Experts este elaborat in urma mai multor ascensiuni reusite pe varful Elbrus. Este foarte important ca alpinistii sa cunoasca cat mai bine posibil particularitatile traseului si cum sa isi dozeze propriile resurse. 
Ne vom aclimatiza chiar pe traseul pe care vom urca la varf, urcand zilnic cate putin, descoperind si intelegand traseul nostru si nu altul. Totodata, odihna este foarte importanta pentru reusita ascensiunii si de aceea pe munte ne vom caza in refugii, evitam sa ne adapostim in cort, astfel vom pastra resursele pentru asaltul varfului si nu le vom irosi carand cu noi cort, saltele, combustibil, etc.
Tarif: 
– 1185 USD/ persoana
Tariful include:
– obtinerea vizei si documentelor pentru calatorie in Federatia Rusa (cca 75 USD).
– invitatia de calatorie pe teritoriul Federatiei Ruse, (cca. 50 USD necesari pt viza).
– taxele de intrare in Parcul National Elbrus
– toate transferurile auto aferente – Mineralnie Vody – valea Baksan – pana la statia de telecabina-plecare si retur in regim privat.
– transfer valea Baksan – valea Chegem – Nalchik – aeroport Mineralnie Vody in regim privat
– cazare 10 nopti in hotel, pensiune cabana/refugii dupa cum urmeaza:
– cazare la pensiune/ hotel in Mineralny Vody in prima si ultima noapte a expeditiei
– cazare in pensiune/hotel pe valea Baksan in camere duble, triple cu mic dejun inclus
– cazare 2 nopti in refugiul Garabashi “La Butoaie”
– cazare 3 nopti in refugiu in zona Priut 11.
– cazare hotel/ pensiune zona Mineralny Vody
– transport pe cablu
– servicii de ghizi montani experimentati, care au la activ mai multe ascensiuni reusite pe varful Elbrus.
– 1 zi de rezerva in caz de vreme rea.
– in toate cele 5 zile petrecute la altitudine pe munte, Summits’ Experts & Neotour Brasov va pun la dispozitie o sala de mese aferenta refugiului dotata cu soba, gaz, avem asadar conditii pentru a putea prepara ceaiul si cina din hrana adusa de jos.
– in cele doua zile petrecute la refugiul Garabashi – La Butoaie optional se pot servi mese – mic dejun, pranz sau cina la tarife cuprinse intre 10–25 USD.
Tariful nu include:
– biletul de avion pe ruta de zbor Bucuresti – Mineralnye Vody si retur: 504 euro la data de 6 decembrie 2017, inclusiv bagajul de cala
– alte mese decat cele precizate in program.
– echipamentul.
– alte servicii neincluse in program.
– bilete de intrare muzee, obiective istorice
– asigurare de calatorie.
Echipament necesar
– sac de dormit -5 ͦ C
– termos 1litru
– coltari
– piolet
– bete telescopice
– rucsac mare 70-80l
– rucsac de tura mic 30-35 l
– trusa individuala medicala
– echipament de iarna:
– bocanci 6000m
– pantaloni si hanorac goretex
– parazapezi
– manusi
– caciula
– cagula
Inscrieri la adresa de email: summits.experts@gmail.com sau la numerele de telefon: 0727 777 859 si 0741 576 088.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu