Ascensiunea facuta pe Varful Punta Penia din Marmolada, Regina Dolomitilor

'Great things are done when men and mountains meet!'

William Blake

Varful Punta Penia, 3343m, Photo by Andrei Margulescu
Povestea unei ture de acum 5 ani! Dolomiții, acesti munți uluitori! 
Din păcate, acum urcarea pe Marmolada este interzisă pe ruta de mai jos ca urmare a prabusirii ghețarului acum 2 ani, eveniment care a luat câteva vieți!

Acu. trecem acum prin vremuri mai grele, cu siguranță vom ieși din această situație!!!
Mai puternici si mai dornici de noi aventuri pe crestele munților!❤🙏🇹🇩
Iata mai jos cateva idei despre una dintre cele mai frumoase ture pe care le-am facut in ultima perioada, ca ghid montan!

A fost acea tură in care am urcat pe varful Punta Penia din Marmolada, Dolomiti, 3343m altitudine.

Tura s-a derulat la inceput de luna iulie 2018, iar la ea au luat parte, 9 alpinisti dintre care 8 fete 😋 si un baiat, precum si 2 ghizi cu experienta.

Pe ghetarul Marmoladei, privind spre creste!

Plecarea s-a facut din camping-ul de la Colfosco, acolo unde am innoptat, iar directia a fost catre localitatea Canazei, un mic orasel de munte situat la poalele ghetarului Marmoladei. Tura propriu zisa porneste din Passo Fedaia, altitudine 2057 de metri, situat langa Lago di Fedaia, un lac superb, de un albastru fantastic in care se oglindeste ghetarul milenar al Marmoladei!

Fetele noastre in prim-plan!

Pentru a ajunge pe cunoscutul ghetar ai la dispozitie un mic telescaun, care te duce in circa 15 minute la altitudinea de 2626m, La Pian dei Fiacconi, de unde porneste ruta Via Nazionale, care urca destul de abrupt printre crevase catre varful Punta Penia, cel mai inalt din Marmolada cu cei 3343m ai sai.
In aceasta zona se afla si alte varfuri precum Punta Rocca, 3310m, Gran Vernel, 3210m sau Piccolo Vernel, 3098m altitudine, toate aceste piscuri avand privelisti fabuloase catre crestele si turnurile calcaroase impunatoare ale muntilor din jur, catre peretele Civetta, celebru in Dolomiti, deoarece aici in urma cu circa un veac au fost deschise primele trasee de alpinism clasic, de gradul 6B, de catre ghizii tirolezi sau ampezzani, care si-au pus amprenta pe stancile cu forme impresionante din acesti munti uluitori!
Urcarea pe via ferrata, photo by Andrei Margulescu

Initial, ne gandiseram sa parcurgem via ferrata Cresta Ovest catre Punta Penia, insa vestile nu erau tocmai bune si anume, traseul era destul de lung, iar o parte din cablurile ferratei se aflau sub zapada. Pana la urma am ales sa urcam pe Via Nazionale, ruta clasica a ghetarului din Marmolada, care are si o scurta portiune de via ferrata!

Asta se intampla deoarece in Marmolada ninsese proaspat si destul de consistent la finalul lunii iunie, deci cam cu 2 saptamani inainte de a ajunge noi in acesta zona. Urcarea pe ghetar, desi abrupta, nu pune probleme tehnice deosebite si nici de orientare, insa din loc in loc mai apar mici crevase, iar pentru siguranta alpinistii, insotiti de ghizi montani sau nu, trebuie sa se lege in coarda si sa aiba un minim elementar de cunostinte in ceea ce priveste salvarea din crevase, dar si sa stie bine sa foloseasca echipamentul specific, respectiv coltarii si pioletul.

Ghetarul Marmoladei, Via Nazionale

Trebuie sa stiti ca se urca destul de abrupt catre varful Punta Penia, iar partea finala se termina cu circa 150m de diferenta de nivel urcati pe o via ferrata elementara, care se incheie brusc intr-o creasta somitala, asemanatoare Fagarasilor nostri, parcursi pe timp de iarna.

De la iesirea din aceasta ruta scurta de via ferrata, mai ai de urcat cam in jur de 30 de minute, urmand sa ajungi pe varful Punta Penia, 3343m.
Via ferrata catre Punta Penia, in prim plan fiind Simona, Gabriela si Alina, adica echipa mea!

Ferrata nu este grea insa trebuie sa stiti ca uneori nu prea ai loc, din cauza aglomeratiei, sa renunti la coltarii pusi in picioare la intrarea pe ghetar, intrarea fiind ingusta si aglomerata. Efectiv nu ai spatiu suficient sa ti-i scoti in conditiile in care locul este foarte ingust si expus...
Deseori, alpinistii aleg sa parcurga acest tronson cu crampoanele pe stanca, cablurile fixate in munte de echipa locala Soccorso Alpino, Salvamontul italian, fiind foarte bine asigurate si cu chibzuinta asamblate in peretii muntelui.
Pe ghetar, in plin soare, photo by Andrei Margulescu
Fetele noastre s-au comportat admirabil si au urcat fara nicio problema ghetarul, legate in coarda in echipe compacte, un foarte bun antrenament pentru ascensiuni viitoare pe Mont Blanc sau Grossglockner. Bineinteles, ca uneori ne opream si priveam in jurul nostru cu sufletul la gura, si de efort, dar mai ales uimiti de frumusetea salbatica a peretilor Marmoladei, a turnurilor si crestelor din jur!
Mici probleme au inceput sa apara la intrarea in tronsonul de via ferrata, acolo unde, din cauza aglomeratiei, a avut loc un mic ambuteiaj, asa ca a fost nevoie de multa rabdare pentru a depasi obstacolele catre varf! Am folosit acest prilej sa privim cu atentie ceea ce natura a dat nastere de milenii bune pe aceste meleaguri...
Photo by Gabriela Olarescu

La circa 3h si 30 minute de la inceputul ascensiunii pe ghetarul Marmoladei am ajuns pe varful Punta Penia, fiind inconjurati din toate partile de celebrele creste ale Dolomitilor, Tofana di Mezzo si Tofana di Roses catre Cortina d' Ampezzo, turnurile impunatoare din Dolomitii Sella care se puteau observa catre zona de unde am sosit noi cu masina, Civetta, undeva catre rasarit si varful Gran Vernel, 3210m, un adevarat "colos" care domina orizontul undeva catre soare - apune!

Bucuria de a fi pe acest varf, Regina Dolomitilor, a fost una foarte mare, daca tinem cont de faptul ca ne doream de ceva vreme aceasta ascensiune mixta de ghetar si via ferrata! Peste tot erau prezenti nori amenintatori care, parca ne indemnau sa ne grabim, caci nu se stie concret cat va mai dura vremea buna! Uneori, soarele se intrevedea printre nori, jucandu-se parca cu cei care au indraznit sa patrunda in lumea salbatica a ghetarului si a stancilor stravechi!
Echipe de alpinisti erau prezente pe varf, iar in jurul nostru se intindeau creste peste creste, pana departe in zare!
Zambete pe varful Regina a Dolomitilor, Punta Penia, cu Ana si Alexandra
Varful Punta Penia, cel mai inalt al Dolomitilor, photo by Andrei Margulescu

Coborarea am facut-o cu crampoane in picioare, depasind cu brio pasajul de via ferrata, evident dupa asteptarea generata de numarul mare de cataratori care coborau de pe munte.
Vremea s-a facut din ce in ce mai buna, iar zapada ghetarului a inceput sa se topeasca, asa ca gradul de atentie al alpinistilor a crescut brusc, pericolul de alunecare fiind prezent la fiecare pas...

Cu fiecare pas catre poalele muntelui, temperatura crestea iar soarele devenea mai puternic...
Photo by Andrei Margulescu
Tura noastra a avut un timp de circa 5 h si 38 de minute de mers efectiv, in jur de 8 km tur-retur si circa 652m diferenta de nivel, urcata in stil alpin pe ghetar, dar si pe un tronson scurt de via ferrata!
Toate aceste date au fost contorizate de ceasul meu Garmin Fenix 3, care si de aceasta data si-a facut datoria, inregistrand cu acuratete timpii de urcare si coborare de pe munte!
Ultimii pasi catre varf!
Daca totul va fi bine, atunci urmatoarele noastre ture vor avea loc pe varful Elbrus din muntii Caucaz in august, cu cei 5642m ai sai, cel mai inalt din Europa, Trofeul 7 Summits, pe varful Punta Penia din Marmolada si la via feratta in Dolomiti tot in august, si apoi pe varful Triglav din Alpii Iulieni la final de vară, dar și pe vârful Fengari din insula Samotraki, Grecia ❤!
Dacă totul va fi bine in vara vom incerca varful Kilimanjaro, 5895m, cel mai inalt din Africa si o tura extraordinara in octombrie la Everest Base Camp in muntii Himalaya, care va fi reluata in aprilie anul viitor, cand pregatim o noua ascensiune pe varful Island Peak, altitudine 6189m din Himalaya, situat chiar langa Mount Everest!
Va asteptam cu noi prin munti!!! 

PS.
Multumesc pe aceasta cale Gabrielei Olarescu si medicului Andrei Margulescu pentru fotografiile lor extraordinare, care m-au ajutat sa ilustrez postarea turei din Dolomiti!


Pentru orice fel de detalii despre turele noastre, imi puteti scrie aici:

https://www.facebook.com/mitza.matei.52

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu