Incursiune de primavara in abrupturile Pietrei Craiului


Amintiri din munții nostri dragi!
În urma cu cativa ani, intr-o zi frumoasă de primăvară am facut o incursiune in abrupturile Pietrei Craiului, in zona Padinei Sindileriei si Padinei Inchise.


Am ajuns si la manastirea de sub Coltii Chiliilor si ne-am bucurat de primele semne timide ale primaverii in Crai.


Cei 5 drumeti care au pornit spre creasta Craiului au fost Alexandru, Carmen, Gabi, Matthieu, amicul nostru francez, pasionat de munte si subsemnatul.


Urcarea si intrarea in traseu am facut-o din drumul de plaiul Foii, pe ruta catre refugiul Diana, traseul banda albastra. Dupa un urcus sustinut de circa 1 ora am intersectat traseul cruce rosie, care urca pe Padina Sindileriei, foarte aproape de schitul de la Coltii Chiliilor.


Pe la poalele muntelui, primavara isi face simtita prezenta, o multime de flori itindu-se de sub firele de iarba, abia ivite: ciubotica cucului, floarea pastelui, branduse.





Muntele este in schimbare, copacii au muguri, zapada se topeste, iar usor-usor, verdele pune stapanire pe carari. 

Craiul se profileaza in toata splendoarea pe fundalul cerului albastru, invitandu-ne parca sa ii urcam cararile.


La batranul schit este liniste, semn ca turistii care il viziteaza de obicei in weekend, inca nu au ajuns in zona. Nu peste mult timp, in cateva zile, locul va vui de lumea care se va aduna pentru slujba din noaptea de inviere! 

De fiecare data, in timpul sarbatorilor de Paste, aici se aduna sute de oameni, sositi din toate partile, pentru a-si gasi linistea sufleteasca, la schitul de sub munte. In pestera de la Coltii Chiliilor, zeci de luminite ard neincetat, momentul in care patrunzi inauntru, in pestera, fiind unul special si incarcat de semnificatii! Te intrebi, oare cum au gasit oamenii alinare sufleteasca in acest loc uitat de lume, in salbaticie?

Schitul Coltii Chiliilor



Urcarea pe Padina Sindileriei a fost una sustinuta, destul de tehnica, daca tinem cont ca stratul de zapada este inca consistent. 

Urmele unei mari avalanse se pot observa pe firul vaii, iar inclinatia pantei te determina sa fii atent cum iti infigi bocancul in zapada bocna si mai ales pioletul, pentru a nu risca alunecarea. In unele portiuni zapada era atat de inghetata, astfel incat cu greu puteai sa sapi urme.

Ramasitele unei avalanse de mari dimensiuni, pe Padina Sindileriei



Urcand padina Sindileriei impreuna cu Gabi Raileanu, colegul din Alpin Club Brasov
Asa ca, la un moment dat, ne-am echipat cu coltari, pentru a mari gradul de siguranta al ascensiunii. Amicul nostru francez, Matthieu se arata uimit de frumusetea locurilor, dar si de inclinatia pantei si de peretii verticali care marginesc valea abrupta.






Am stat la soare, ne-am jucat pe peretii vaii, am facut cateva rapeluri si balustrade, ne-am catarat si am incercat sa cercetam zona.







Dincolo de muchie se afla Padina Inchisa, zona binecunoscuta printre cataratori, cu cateva trasee de alpinism. Daca va intereseaza escalada pe stanca si alpinismul, trebuie sa stiti ca dintre acestea, mai cunoscute sunt:   traseul Izvorul, dificultate 5 B, pasi de 7-, 11 lungimi de coarda. Nu incercati insa, sa le parcurgeti decat daca sunteti insotiti de cineva care le-a parcurs si are experienta in catararea pe stanca! 

Alpinismul este un sport frumos, dar extrem de periculos, daca nu sunteti bine echipati, nu cunoasteti tehnicile de escalada si de asigurare si, mai ales daca nu cunoasteti ruta pe care intentionati sa o abordati. Asadar, aveti mare grija ce rute abordati si incercati sa va cunoasteti limitele, parcurgand la inceput, trasee mai usoare.



Un alt traseu interesant este Traseul Surplombelor, dificultate 6A, pasi de 6+, 9 lungimi de coarda:


Noi am urcat pana la altitudinea de 1600-1700 de metri si ne-am retras apoi, pentru a evita sa ne prinda noaptea prin padure.


 

A fost o tura interesanta, cu peisaje magnifice, oameni frumosi si iubitori de munte, flori, stanci, zapada si miros de primavara!

Data viitoare, haideti cu noi in Piatra Craiului!


4 comentarii:

  1. Ahhh...data viitoare as veni, dar mai intai sa ajung sa urc niste asa pante abrupte :)). Inca nu am ajuns in stadiul asta din pacate...fac si eu cu calm :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana Maria esti binevenita alaturi de noi prin munti :)

      Cu putina rabdare si antrenament se pot urca si astfel de pante!:)
      Usor, usor se urca muntii!

      Ștergere
  2. Frumos!Asteptam mai multe poze! In Padina Inchisa am urcat pe un horn ca numai valcel nu e,pe care curge grohotis,e foarte inclinat ,se afla mai jos un pic de izvor.Oare duce pana in creasta respectiva,cum se numeste,ati urcat pe el vreodata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi am urcat atunci la refugiul Shokima situat chiar deasupra Coltilor Chiliilor 🤗

      Ștergere