Everest Base Camp & vf. Island Peak, 6189m Himalaya 29 martie-18 aprilie


Va propunem pentru luna aprilie a anului viitor o tura de trekking, dar si de alpinism la Everest Base Camp, combinata pentru doritori cu ascensiunea varfului Island Peak sau Imja Tse, 6189m din Himalaya.

Aceasta expeditie din Himalaya inseamna de fapt sa mergi pe una dintre cele mai frumoase rute care te poate conduce catre cea mai cunoscuta destinatie a lumii montane, Muntele Everest. Acest munte este inconjurat de unele dintre cele mai spectaculoase varfuri ale muntilor Himalaya: Ama Dablam, Pumori, Pheriche, Thamserku, Island Peak, Makalu, Nuptse si Lhotse.

Programul expeditiei:
29 martie-18 aprilie 2019
Locuri disponibile: 9.

Tura la baza Everestului reprezinta o experienta incredibila care te va introduce in minunata priveliste a celor mai inalti munti din Himalaya, acolo unde dorinta de a sta pe acoperisul lumii a fost de secole una dintre cele mai indraznete provocari ale omului.
Everest Base Camp a fost una dintre cele mai populare destinatii inca din perioada primelor expeditii efectuate pe partea nepaleza a Everestului din anii ’50. 
Trekking-ul catre Everest Base Camp incepe din satul Phakding si urmareste valea Dudh Kosi ce urca apoi spre capitala serpasilor din Namche Bazar.

Pe tot parcursul acestei drumetii, satele sunt intretaiate de minunate pajisti pline de rhododendron, magnolii si brazi gigantici. Vom zbura in orasul Lukla (2827 m) cu minunatele lui privelisti, pentru a urca mai apoi prin valea Dudh Koshi spre capitala serpasilor din Namche Bazar. Vom merge insotiti de ghizii nostri romani si nepalezi, dar si de porteri prin mai multe sate traditionale ale culturii separsilor spre cunoscuta manastire budista din Tengboche (3867 m), situata in valea Khumbu, la poalele Everestului.

Traseul catre Tabara de Baza nu este foarte dificil, efortul fiind moderat si include un timp de mers intre 6 si 9 ore pe zi cu cateva opriri in locuri de belvedere. Corpul uman poate avea probleme de la altitudine, dar exista zile de odihna la altitudini mari asa incat organismul sa se obisnuiasca cu aerul rarefiat si sa poata face fata traseului. In urma experientei ghizilor nostri montani, o hidratare corespunzatoare, cateva zile de odihna la altitudine, dar si o conditie fizica buna vor fi suficiente ca sa putem depasi problemele de aclimatizare.

Ziua 1, 30 martie: Zbor Bucuresti – Istanbul – Kathmandu 
(zborul va fi vineri noaptea spre sambata, 29 spre 30 martie). Vom ateriza pe aeroportul din Kathmandu sambata 30 martie la pranz, unde ne vom intalni cu ghidul nostru local care ne va insoti pana la hotel, acolo unde ne vom si caza.
Ziua va fi liberă la dispoziția voastră!
Cazare la hotel în Kathmandu. 

Ziua 2, 31 martie: Aceasta va fi o zi de pregatire in care vom face cumparaturile necesare ascensiunii viitoare si vom descoperi capitala Nepalului. Nu vom rata o plimbare prin cartierul Thamel, insotiti de ghidul nostru local, acolo unde vom admira stradutele inguste, pline de magazine, tarabe si restaurante.
Kathmandu reprezinta centrul istoric si cultural al Nepalului si a devenit o destinatie extrem de populara printre turistii straini. Tot aici se afla cea mai mare stupa budista din Nepal, „Boudhanath”, dar si „Templul maimutelor”, pe care le vom vizita cu un ghid local.
Cazare la hotel in Kathmandu.

Ziua 3, 1 aprilie: Zbor de la Kathmandu la Lukla si tura de trekking la Phakding. Imediat dupa micul dejun vom zbura cu avionul catre orasul Lukla, punctul de start al traseului spre Everest Base Camp. In timpul zborului vom putea admira peisajele uimitoare ale vaii Kathamandu si a muntilor inalti din jurul nostru.
Vom ateriza pe aeroportul „Tenzing – Hillary”, cel care porta numele celor 2 mari alpinisti, primii cuceritori in anul 1954 ai varfului Everest. 
Recuperam rucsacii și ne întâlnim cu porterii nostri iar apoi ne vom indrepta catre satul Phakding (2610m) prin valea raului Dudh Koshi, avand de strabatut o ruta de circa 3-5 ore si urcand circa 300m altitudine.
Cazare la Phakding.

Ziua 4, 2 aprilie: In aceasta zi vom face o tura de trekking de la Phakding catre Namche Bazar, altit. 3441m. Vom traversa raul Dudh Koshi pe podete suspendate, iar daca vremea ne-o va permite vom vedea pentru prima data creasta somitala a muntelui Everest. Vom ajunge in Namche Bazar dupa circa 5-7 ore de mers, in care vom urca cam 800m diferenta de nivel. 
Orasul nepalez reprezinta principalul centru comercial din regiunea Khumbu, loc de intalnire al caravanelor si vanzatorilor hindusi si tibetani, care sosesc aici pentru a face schimb de produse din regiunea inalta Nangpa La. 
Seara ne vom plimba prin așezarea din inima munților Himalaya.
Cazare la Namche Bazar.

Ziua 5, 3 aprilie: Aceasta va fi o zi de odihna, necesara aclimatizarii organismului nostru la altitudini inalte. Localitatea Namche Bazar se afla situata intre cele mai inalte varfuri din regiunea Khumbu. Aici, vom putea sa ne plimbam prin micutele magazine de suveniruri si sa servim un ceai intr-o ceainarie traditionala nepaleza. 
De asemenea, vom putea sa efectuam o plimbare de 3 pana la 5 ore pana la „Everest View Hotel”, situat deasupra satului, pentru a admira varfurile care strapung cerul: Ama Dablam, Nuptse, Lhotse si Everest in bataia razelor de soare. De aici vom merge catre manastirea budista de la Khumjung, un loc de pelerinaj pentru Sherpa, acolo unde se afla craniul unui presupus “Yety”, animal al zapezilor, descoperit de calugarii budisti in urma cu cateva zeci de ani. Ne intoarcem mai apoi la Namche Bazar în circa 2h.
Cazare la Namche Bazar.

Ziua 6, 4 aprilie: In aceasta zi ne vom deplasa de la Namche Bazar la Tengbonche, 3860m, sat in care se afla o manastire budista faimoasa in intreaga lume, deoarece este cea mai mare din regiunea Khumbu, zona fiind un loc ideal pentru a observa varfurile Everest, Lhotse si Ama Dablam. Ne vom opri chiar pe muchia stancoasa unde se afla aceasta manastire si o vom vizita, urmand sa urcam pana aici pe un versant abrupt circa 3-4 h.
Ruta noastra urca dealurile ce inconjoara valea raului Dudh Kosi. Vom admira peisaje exceptionale spre varfurile din regiunea Khumbu si vom face un popas in satul Phunki Tenga. Urcarea catre Tengboche este destul de abrupta, dar frumusetea privelistilor montane va compensa efortul depus.
Vom avea de parcurs timp de circa 5-7 ore o diferenta de nivel de circa 420 metri si apoi vom cobori circa 1h pana la lodge-ul nostru de la Debuche.
Cazare la Debuche.

Ziua 7, 5 aprilie: Ne vom indrepta catre localitatea Dingboche, 4400m altitudine, unde vom ajunge dupa circa 5-7 ore de mers, avand de urcat circa 500m diferenta de nivel. Pe traseul nostru, vom avea ocazia sa vedem de aproape maretul varf Ama Dablam dar si numerosi pereti „mani”, care sunt alcatuiti din pietre inscriptionate cu formule sacre tibetane si vom traversa numeroase paduri de pini, asezate la baza varfurilor muntoase impresionante din jurul nostru. Pensiunea noastra va fi situata chiar la baza varfului Ama Dablam, rasplatindu-ne efortul de a ajunge aici cu o priveliste impresionanta!
Cazare la Dingboche.

Ziua 8, 6 aprilie: Astazi va fi o zi de aclimatizare in care ne vom indrepta catre Chukung Valley, situata la altitudinea de 4800-5000m. Vom urca creasta ce domina satul Dingboche pentru o frumoasa priveliste asupra vaii Imja, asupra varfului Ama Dablam, dar si pentru a vedea fata sudica a „gigantului” optmiar Lhotse.
Vom urca circa 350m diferenta de nivel si apoi ne vom intoarce la Dingboche, durata totala a traseului fiind de circa 6-7 ore.
Cazare la Dingboche.

Ziua 9, 7 aprilie: Dupa micul dejun vom urca catre satul Lobuche, 4910m, pe o ruta abrupta care ne conduce catre ghetarul Khumbu. Vom depasi cateva zone comemorative unde se afla monumente si pietre funerare, in memoria serpasilor care si-au pierdut viata in expeditiile de pe Everest de-a lungul timpului, cum ar fi celebrii ghizi montani Rob Hall și Scott Fisher. 
Durata traseului va fi de 4-6 ore, iar diferenta de altitudine va fi de circa 600m.
Cazare la Lobuche.

Ziua 10, 8 aprilie: Aceasta va fi ziua in care vom ajunge la Everest Base Camp, la poalele gigantilor din Himalaya de peste 8.000m. Ne vom deplasa de la Lobuche la Gorak Shep si vom pleca devreme pe traseul care urca printre crevasele ghetarului Khumbu. 
Dupa circa 4-6 ore de urcus vom ajunge in Tabara de Baza a Everestului, la altitudinea de 5365m, acolo unde vom face o pauza pentru a fotografia varfurile impresionante din jurul nostru si pentru a lua contact cu viata trepidanta a expeditiilor care incearca sa urce cel mai inalt varf din lume.

Ne vom apoi lua la revedere de la alpinistii care urca varful Everest si vom cobori catre Gorak Shep, pe o ruta unde vom admira cunoscuta cadere de gheata Khumbu, aceasta cascada inghetata fiind una dintre cele mai periculoase portiuni ale traseului ce urca spre varful Everest.
Durata traseului la coborare va fi de circa 2-3 ore.
Cazare la Gorak Shep.



Ziua 11, 9 aprilie: Ne trezim dimineata devreme si luam calea muntelui pentru a urca varful Kala Pattar, altitudine 5550m. Durata traseului de la Gorakshep catre varful Kala Pattar va fi de cca 2- 3 ore la urcare si inca 1 ora si 30 de minute la coborare catre Gorakshep, avand de parcurs o ruta de circa 3 km dus-intors. De pe varf, vom avea la picioarele noastre ghetarul Khumbu cu ale sale privelisti impresionante, iar in fata noastra se inalta varfurile Everest si Ama Damblam cu piramidele lor impunatoare.

Incepand de aici grupul nostru se va separa in doua: alpinistii care vor urca varful Island Peak vor cobori de la Gorak Shep pe la Lobuche la satul Dingboche altitudine 4400m, acolo unde, insotiti de ghidul roman si de cel nepalez se vor caza la un lodge in aceasta zona pentru a urca a doua zi catre Island Peak Base Camp.

Tot in aceasta zi, turistii care nu vor urca varful Island Peak si au venit doar pentru a face trekking la Everest Base Camp se vor deplasa insotiti de un alt ghid nepalez catre lacul Gokyo spre granita cu Tibetul in zona Everest, acolo unde vor efectua un circuit turistic de circa 2-3 zile, timp in care ceilalti turisti vor escalada varful Island Peak, 6189m.

Traseul va fi unul deosebit de spectaculos. Insotiti de ghidul lor nepalez, turistii vor merge spre Gokyo, un mic sat care se afla pe malul unui lac glaciar ce face parte dintr-o salba de alte cinci. Intinderile de apa au rezultat in urma topirii ghetarului de langa ele si sunt dispuse de-a lungul marelui rau de gheata ce curge spre sud. Gokyo este situat langa al treilea lac si are un varf inalt de 5500 m, denumit numit Gokyo Ri, situat chiar langa lac.
La Gokyo se va sta doua zile, context in care se poate face o plimbare de cateva ore in jurul lacului sau se poate urca Gokyo Ri, pentru ca in a doua zi sa facem o ascensiune pe un varf de 5700m de langa ultimul lac din salba de lacuri.

Ziua 12, 10 aprilie: In aceasta zi, alpinistii se vor deplasa din zona satului Dingboche pe o ruta folosita pentru aclimatizare Dingboche – Chukung 4730 (prânz) – Island Peak Base Camp, unde vom ajunge dupa circa 8 ore de mers. Vom avea parte de un instructaj tehnic in privinta ascensiunii noastre de a doua zi, efectuat de ghizii nostri din Nepal.
Cazare la corturi in Island Peak Base Camp, cota 5050m altitudine.

Ziua 13, 11 aprilie: Ziua Varfului! In aceasta zi vom urca de la Base Camp catre varful Island Peak 6189, urmand sa plecam noaptea in jur de ora 1:30 a.m. si avand de urcat in jur de 10 ore pana pe varf, iar apoi vom cobori catre Island Peak – Base Camp, in circa 6-7 h, la cota 5050m. Vom fi însoțiți pe munte de ghizii nostri montani nepalezi cu mare experiență. 
La final, fericiti si incantati de reusita varfului, dar si obositi, vom servi masa pe seara si ne vom caza in corturile de campanie puse la dispozitie de organizatori in Island Peak Base Camp.

Ziua 14, 12 aprilie: In aceasta zi ne vom retrage de la baza varfului Island Peak catre Dingboche, cota 4400 acolo unde vom ajunge dupa circa 4-5 ore de coborare lenta.
Cazare la lodge in Dingboche. 
Tot in aceasta seara ne vom reintalni cu colegii care s-au desprins de grup si au urcat la Gokyo lake si Gokyo Ri.

Ziua 15, 13 aprilie: Vom cobori împreună din satul Dingboche catre capitala serpasilor Namche Bazar, 3441m. Durata traseului nostru va fi in jur 6-8 ore, iar diferenta de nivel de cca. 750m pana in localitatea Namche Bazar, acolo unde ne vom si caza. 
Vom petrece ziua in aceasta localitate, iar programul va fi unul liber ales la dispozitia voastra.
Cazare la Namche Bazar.

Ziua 16, 14 aprilie: Astazi vom parcurge ruta dintre Namche Bazar si orasul Lukla, 2827 m, acolo unde vom ajunge dupa circa 6-8 ore de mers, avand de parcurs cca.18 km de traseu in coborare. Aceasta este ultima noastra zi de trekking, ruta derulandu-se de-a lungul raului Dudh Kosi pana ajungem in Lukla. 
Aici vom sarbatori cu bere locala la celebrul Irish Pub din Lukla, dar vom avea parte si de cateva dansuri traditionale! 
Ne vom bucura de succesul ascensiunii in Everest Base Camp, dar si de pe vârful din Himalaya, Island Peak, 6189m impreuna cu serpasii și porterii care ne-au oferit suportul lor pentru aceasta frumoasa ascensiune. 
Cazare in Lukla.

Ziua 17, 15 aprilie: Ne luam la revedere de la inaltimile Everestului si zburam cu avionul catre Kathmandu, capitala Nepalului. Dupa ce ne cazam aici pe seară, vom avea la dispozitie cateva ore pentru odihna sau pentru a face plimbari in oraș. 
Cazare la hotel in Kathmandu (sau la Lukla la lodge, dacă nu sunt condiții favorabile de zbor).




Zilele 18-19, 16 -17 aprilie: Acestea sunt zile de rezerva in cazul in care nu vom putea zbura de la Lukla catre Kathmandu din cauza vremii nefavorabile. Dacă totul va fi ok, vom putea zbura si vom ajunge cu bine în Kathmandu avem o surpriză pentru voi!
O vizită vizită la Bakhtapour, un mic orasel istoric, fosta capitală a unuia dintre cele 3 regate din Nepal.
Aici sunt situate cele mai vechi temple hinduse din Nepal, in apropierea capitalei nepaleze, dar intr-o zona foarte frumoasa si linistita, încărcată de istorie! 😉
Cazare la hotel în Kathmandu.









Ziua 20: Transfer catre aeroport si intoarcerea catre Romania, avand zbor de la Kathmandu la Bucuresti, via Istanbul!

Servicii incluse:
– transfer aeroport-hotel-aeroport
– transport conform programului
– 3/4 nopti cu mic dejun la hotel in Kathmandu
– cazare la Tea House Lodge in valea Khumbu pe parcursul ascensiunii (in majoritatea lodge-urilor de pe valea Solokhumbu se poate face dus contra cost - pretul este intre 5 si 10 USD in functie de altitudinea la care ne aflam!)
– taxa de intrare in Parcul National Everest si card TIM
– pensiune completa (3 mese pe zi si apa calda sau ceai în timpul meselor) pe parcursul ascensiunii
– permis de urcare in Everest Base Camp
-  permis de ascensiune pe Island Peak, 6189m
– zborul intern cu avionul pe ruta Kathmandu-Lukla-Kathmandu
– tur de oras in Kathmandu
– ghid montan vorbitor de limba engleza - pentru zona Gokyo lake
-  ghid montan roman autorizat - cu experienta in munti inalti, care a mai urcat in Himalaya si a ghidat la Everest Base Camp, Himalaya
- 2 ghizi montani nepalezi cu experienta in Everest, sirdar si bucatar in tabara de baza a Island Peak
- corturile de campanie din Base Camp Island Peak in care vom innopta
– transportul bagajelor in limita a 15 kg
– porteri pe parcursul ascensiunii
– toate taxele guvernamentale.

Servicii neincluse:

– zborul Bucuresti-Kathmandu-Bucuresti (670 euro la data de 25 oct) 
– cazare, pranz si cina pentru mai mult de 3/4 nopti in Kathmandu
– bauturile la masa 
(de ex: ciocolata calda, bere, coca-cola, fanta, sprite pe perioada ascensiunii sau apa calda daca este necesara pe perioada noptii, in camera de dormit).
– asigurare medicala (obligatorie)
– bacsisuri (75 USD de persoana)
– viza de Nepal (40 usd/persoana pentru 30 de zile), aceasta urmand a fi ridicata personal din aeroportul din Kathmandu!

Echipament personal recomandat:

-pantaloni, hanorac goretex
-manusi si supramanusi
-parazapezi
- pufoaica CUIN 6-800
-polar
-indispensabil polar, softshell
-termos 0.75 -1lt
-lanterna
-sac de dormit
-bocanci trekking/ altitudine pentru alpinistii care vor escalada Island Peak 
-caciula sau cagula
-buf, balaclava
-rucsac mare
-crema protective solara SPF50, strugurel SPF
-ochelari de soare 100%UV
-trusa prim-ajutor personala

Pentru cei care vor efectua ascensiunea pe Island Peak, este necesar echipament tehnic: coltari si piolet, ham si casca de alpinism, precum si salteluta de neopren sau Thermarest pentru dormit in cort.

Pentru informatii despre costuri, ghidaj, bilete de avion si organizarea expeditiei va rugam sa ne contactati la adresa de email: 
vicentiu.matei@gmail.com sau la telefon:

0741 576 088

Alte detalii puteti afla despre ghidul vostru montan Mitza Matei, de la acest link:
https://www.facebook.com/mitza.matei.52 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu