Hai cu noi in Caucaz pe varful Elbrus!


In vara lui 2016, in luna august, expeditia organizata de Summits’Experts va ajunge la poalele Caucazului. Vom incerca sa urcam varful Elbrus si sa ajungem pe „Acoperisul Europei”. Varful Elbrus din muntii Caucaz, cu altitudinea sa de 5.642 m este considerat de unii geografi si cel mai inalt munte din Europa, situandu-se chiar la granita dintre continentul european si Asia.

Detalii despre expeditia noastra, aici:

https://www.facebook.com/events/1670305846583462/

Muntele este de fapt un vulcan stins care are doua varfuri „Varful de est”, de 5.642 metri altitudine si „Varful de vest”, cu cei 5.621 metri. Ambele piscuri muntoase sunt acoperite de ghetari, iar distanta dintre cele doua varfuri este 1500 de metri, punctul cel mai inalt al varfului fiind marginea craterului vulcanic.


Elbrus-ul este denumit de arabi Dschabal al-Alsun sau "Muntele limbilor diferite", iar alte popoare care locuiesc la poalele lui l-au denumit „Regele spiritelor”, „Tronul zeilor”sau „Locul norocosilor”. Varful Elbrus este situat in Republica Kabardino-Balkaria din Rusia la aproximativ 11 km nord de granita cu Georgia si la 270 km nord-vest de Tbilisi, capitala georgiana.

Controversa cu privire la situarea lui Elbrus in Asia sau Europa provine de la masurarea topografica, efectuata cu cateva sute de ani in urma de cartograful de origine suedeza, Strahlenberg, care a mutat granita initiala dintre Europa si Asia, de pe linia cursului fluviului Don la muntii Urali.


Cu mii de ani in urma, aici a fost un vulcan, acum stins. Ultima eruptie a lui vulcanului Elbrus a avut loc cu 2000 mii de ani in urma, asa ca se mai pot inca observa urmele lavei vulcanice, care s-au gasit pe o suprafata de 250 km². In partea varfului de est se poate observa si astazi un crater care are diametrul de 200 de metri.

Escaladarea varfului dureaza in mod obisnuit intre 5 si 8 zile, insa fiind vorba despre o ascensiune realizata la aproape 6.000 de metri altitudine, este necesar sa va aclimatizati foarte bine si sa nu sariti etapele de altitudine. Trebuie respectat principiul potrivit caruia trebuie sa dormi mai jos decat altitudinea maxima la care ai ajuns in ziua respectiva!




In luna august, vremea este de obicei destul de stabila in zona, insa au fost si ani, in care am prins viscol si vreme extrem de urata!Dar am reusit sa cucerim varful, ceea ce vom incerca din nou, in august 2016! Asa ca, daca va intereseaza urcarea pe Elbrus, ar fi bine sa nu subestimati cel mai inalt varf din Europa si sa veniti cu Summits’Experts in august 2016! Ghizii nostri au urcat varful Elbrus de mai multe ori si va pot oferi expertiza lor pentru ajunge pe varf!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu