Via ferrata in Dolomiti, Alpii italieni, Cortina D' Ampezzo 17- 24 august


Vara aceasta va invitam in munții Dolomiți, unii dintre cei mai frumosi munti ai lumii, în Tirolul italian. Vom face trasee de via ferrata cu privelisti impresionante, vom urca si pe rute de trekking, prin tuneluri din Primul Război Mondial, vom admira celebrele lacuri alpine ascunse între creste!

Perioada: 17-24 august
Locuri disponibile: 8.
Pret: 780 euro/persoana (pentru cupluri 750 euro/persoana)
Ghizi montani autorizati de Ministerul Turismului, cu experienta in munti inalti:
Cristi Minculescu, legitimatie nr. 6148
Mitza Matei, legitimatie nr. 6415

Ziua 1, miercuri 17 august
Plecam dimineata devreme din Romania
si ne oprim pe drumul nostru undeva in Ungaria, unde ne vom caza la o pensiune in aceasta tara. Exista si varianta de a sosi cu avionul in zona Venetia si de a inchiria masina cu care sa va deplasati catre punctul de intalnire din Cortina D’Ampezzo, acolo unde ne vom intalni cu eventualii doritori joi 18 august dupa orele pranzului, dupa amiaza!
Cazare la pensiune zona Gyor.
Ziua 2, joi 18 august
Dimineata devreme plecam spre Italia de nord.
Ne vom deplasa catre Cortina d’ Ampezzo si campingul din Colfosco, acolo unde vom ajunge dupa amiaza si ne vom aseza tabara la campingul din Colfosco.
În această seara pregătim echipamentul pentru a doua zi și facem un scurt instructaj tehnic cu privire la zilele de ascensiune. Veti afla mai multe despre rutele abordate, necesar echipament, starea traseelor si conditiile meteorologice.
Cazare la camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo-Val Gardena.



Ziua 3, vineri 19 august:
Cortina - Passo di Falzarego-Rifugio Lagazuoi

După ce vom servi micul dejun ne vom deplasa cu mașinile catre Passo di Falzareggo, cca 2105 m alt. Vom lăsa mașinile într-o parcare amenajată și de aici vom urca până la Rifugio Lagazuoi, sus, în creasta muntelui, la cota 2752 m.
Vom aborda o rută printr-o succesiune de tuneluri ascunse în munte, săpate de trupele de vânători de munte italieni și austrieci, care și-au disputat supremația asupra acestei văi alpine, în timpul Primului Război Mondial.
Pentru cei care nu se simt confortabil în interiorul muntelui, se poate adopta o rută alternativă către creastă, pe așa-numitul “Drum al Kaiserjagger-ilor”- drumul vânătorilor de munte din Primul Război Mondial.
De sus, de la cota 2752 m vom putea admira o panoramă extraordinară a lanţului muntos al Dolomiţilor, având în prim-plan vârful Marmolada, 3342m, cel mai înalt vârf.
Ne reîntoarcem la baza muntelui în parcarea unde am lăsat maşinile, urmând să ajungem jos după circa 2-3 ore, pe o potecă alpină ce aminteşte de Piatra Craiului, cu uşoare pasaje de descăţărare, poduri suspendate şi peisaje ametitoare.
Durata dus-întors: 6-7 ore
Dificultate: medie, vom avea de urcat şi de coborât cca. 700m diferenţă de nivel.
Cazare la camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo-Val Gardena




Ziua 4 sambata 20 august:
Cortina-Passo Pordoi, ascensiune pe varful Piz Boe, 3125m altitudine

Servim micul dejun şi ne pregătim să luam calea muntelui. Ne vom deplasa cu maşinile în Passo Pordoi, 2239m altit., loc încărcat de istorie, unde în urmă cu un secol s-au purtat lupte grele între vânătorii de munte italieni şi austrieci în Primul Razboi Mondial.
Urcam cu telecabina pana la 2950m, continuam pana pe varful Piz Boe, 3152m de unde admiram vârful Marmolada!
De aici, vom stabili impreuna daca revenim pe acelasi traseu sau continuam pe Cresta Strenta si apoi pe o rută de via ferrata cu grad de dificultate uşor spre mediu, aşa încât să ne obişnuim cu cerinţele parcurgerii în siguranţă a unui traseu alpin de via ferrata.
Vom învăţa cum să ne căţărăm în siguranţă, cum să ne asigurăm, care este echipamentul necesar, cum ne protejăm de lovituri şi ce ar trebui să evităm să facem într-o astfel de tură aşa încât să ne bucurăm de munte!
Vom avea grijă să ne luăm la noi câteva sandvişuri pentru a servi prânzul sus pe munte.
Seara ne reunim sa stabilim impreuna ultimele detalii pentru ascensiunea de a doua zi!
Durata: 7-9 ore
Dificultate: usor spre mediu.
Cazare la camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo -Val Gardena

Ziua 5, duminica 21 august:
Cortina D’ Ampezzo - Via ferrata Formenton - prin Tofana di Mezzo 3190m - Tofana di Dentro 3238m
Ca sa castigam timp, vom folosi instalatiile de cablu din Cortina din zona Freccia nel Cielo pana la cca 3190 m altitudine. Apoi vom urca pe o poteca lejera circa 25 minute pentru a atinge varful Tofana di Mezzo 3244m de unde vom putea admira crestele semete ale Dolomitilor Ampezzani!
Urmează apoi o scurta coborare si intrarea in via ferrata Formenton, un traseu cu creste zimtate, care ne va pune la incercare abilitatile de catarare. Vom ajunge dupa circa 1 si 30 minute de ascensiune pe varful Tofana di Dentro 3238m, un pisc impunator cu vederi largi catre Austria si zona Cortina!
De aici vom incepe o coborare cu cateva portiuni expuse dar si cu traeu de via ferrata si vom ajunge dupa circa 3-4 h la statia de telecabina intermediara Ra Valle Hut 2470m altit. care ne va duce catre oras.
Dupa masa spre seara vom face o plimbare prin Cortina D’Ampezzo si servim masa la o terasa in centrul statiunii iar apoi ne intoarcem in Passo Falzarego, apoi cu masinile in camping.
Durata traseu: 8-9 ore
Dificultate: mediu, care insa necesita o bună pregătire fizică și noțiuni de cățărat elementare
Cazare la camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo - Val Gardena



Ziua 6, luni 22 august: Cortina - Tre Cime di Lavaredo
Via ferrata Torre di Toblin sau Monte Patterno
Servim micul dejun şi apoi ne îndreptăm cu maşinile către Parcul Naţional Tre Cime di Lavaredo, unde urmeaza o frumoasa ruta de via ferrata. Pentru a intra în parc se achita o taxa de circa 20 de euro/maşină.
Vom ajunge la refugiul Auronzo, cota 2333m de unde pleacă majoritatea rutelor de trekking şi via ferrata din această zonă. Vom face ori traseul de via ferrata “Torre di Toblin“, catalogat drept unul mediu ca dificultate, ori traseul Monte Patterno, in functie de conditia fizica si abilitatile tehnice ale turistilor.
Vom lua calea muntelui, urmând să ajungem pe un traseu de trekking la baza lui Torre di Toblin, munte situat lângă cabana Antonio Locatelli, 2450m altit. dupa circa 1,5 ore de mers susţinut.
Vom putea admira frumoasele lacuri glaciare care înconjoară munţii din aceasta zonă a parcului Tre Cime di Lavaredo.
Ajunşi la poalele muntelui Torre di Toblin/Monte Patterno ne echipăm de via ferrata şi urcăm unul dintre turnurile muntelui pe un traseu impresionant, vertical, asigurat însă bine cu scări şi cabluri în punctele cheie, clasificat ca mediu.
Traseul este unul expus, dar vom avea parte de privelişti excepţionale către pereţii din Tre Cime di Lavaredo. Ajungem în vârful Torre di Toblino, altit. 2617m, facem fotografii iar apoi coborâm către baza muntelui pe un traseu mai lejer, bine asigurat.
Daca abordam varianta ferratei Monte Patterno, aceasta este mai putin tehnica decat Torre di Toblin, dar are cateva pasaje expuse cu privelisti exceptionale catre muntii din jur!
Durata traseu combinat trekking şi via ferrata: 4-6 ore
Dificultate: trekking uşor combinat cu via ferrata de dificultate medie cu pasaje expuse, care necesita sa nu va fie teama de inaltime.
Cazare la camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo - Val Gardena
(este necesar sac de dormit).




Ziua 7, marti 23 august:
Via ferrata Pisciadu din zona Colfosco sau alta ferrata din zona Cortina d Ampezzo, in functie de starea vremii si de gradul de oboseala al turistilor, acumulat in zilele anterioare.
Ne trezim dimineata si dupa ce vom servi micul dejun va propunem sa urcam pana in zona muntelui Pisciadu, aflat in imediata apropiere a campingului nostru din Colfosco, pe o ruta cu cateva pasaje de catarare si o succesiune de poduri suspendate cu privelisti uimitoare construite in Primul Razboi mondial de vanataorii de munte italieni.
Daca nu se poate face acest traseu din cauza aglomeratiei sau a conditiilor meteo, vom alege o alta via ferrata din zona Cortina d'Ampezzo si o vom parcurge impreuna.
Durata traseu: circa 5-6 ore
Dificultate: mediu, cu cateva pasaje expuse
Ne întoarcem la camping, acolo unde vom mai petrece inca o noapte urmand ca in aceasta seara sa avem parte de o masa festiva undeva la unul din restaurantele din zona pentru a celebra reusita excursiei noastre!
Cazare la camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo - Val Gardena
(este necesar sac de dormit).





Ziua 8, miercuri 24 august:
Ziua plecarii spre tara!
Ruta Cortina d’Ampezzo - Austria - Ungaria

Servim micul dejun, ne strangem tot echipamentul de campare si ne facem rucsacii si ne indreptam spre Ungaria, acolo unde vom innopta la pensiune in aceasta seara.
Vom ajunge la hotelul/pesiunea noastra din Ungaria, zona Gyor undeva pe seara si ne vom caza!
Cazare la pensiune in Ungaria.
Ziua 9, joi 25 august:
Ne trezim dimineata devreme si plecam spre tara, acolo unde vom ajunge in cursul dupa amiezii!
Tarif: 780 euro/ persoana (pentru cupluri 750 euro/persoana)





Grup: minim 6 persoane - maxim 8 persoane.
In aceasta tura din Dolomiti, la via ferrata si trekking veti avea incluse:
- 2 nopti cazare la hotel/pensiune în Ungaria
- 6 nopti cazare la corturi in camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo - Val Gardena, camping dotat cu toalete, cabine de dus cu apa calda, sala de mese cu prize electrice si posibilitati de preparare mancare caldă. In zona se afla mai multe restaurante si pizzerii, unde putem servi masa de seara.
- serviciile de ghidaj montan (aveti incluse serviciile a 2 ghizi montani atestati de Ministerul Turismului cu experiență în munți înalți: Alpi, Anzi, Caucaz si Himalaya, care au mai parcurs rutele precizate in program).
- echipament comun de alpinism: corzi, anouri, carabiniere.
- corturile pentru camping (daca nu aveti voi corturi personale, va punem noi la dispozitie)
Servicii neincluse:
-
transportul cu avionul sau masina
****Atentie! Pentru cei care doresc sa vina cu masina personala sau cu o alta cursa aeriana, punctul de intalnire va fi Cortina d’ Ampezzo, in data de joi 18 august la ora 15.
- nu este inclus transportul local.
In acest sens veti inchiria 2-3 masini, costurile cu inchirierea auto si cu carburantul urmand sa fie impartite per participant sau veti folosi autoturismul personal
- nu sunt incluse mesele nespecificate la Servicii incluse
- băuturi alcoolice şi nealcoolice
- bilete de intrare în Parcul Naţional, Muzee, etc.
- bilete transport pe cablu/telescaun sau telecabina.
- taxa de statiune de la hotel/pensiune
Atentie! In aceasta tura veti avea nevoie de echipament adecvat:
- bocanci de munte, bluza de corp, pantaloni rezistenti la vant, bete trekking, polar, tricou de schimb din poliester, frontala, manusi de iarna, manusi pentru via ferrata, crema de protectie solara, sapca/batic/palarie, medicamente, rucsac 20-30l pentru traseu, bidon apa (2 litri).
****Pentru dormitul in cort este necesar sac de dormit si salteluta de izopren/ Thermarest. Daca voi nu aveti cort personal, corturile pentru camping vor fi puse de noi la dispozitie!





****Atentie, este necesar si un echipament tehnic specializat!
Pentru parcurgerea rutelor de via ferrata este necesar echipament tehnic precum:
- kit de via ferrata, ham de alpinism, 2 anouri, carabinere, casca alpinism si manusi de via ferrata.
****
****Kit-ul de via ferrata sau setul de lonje elastice specific pentru via ferrata este obligatoriu – acesta se poate achizitiona din tara de la magazine de specialitate (va putem ajuta in acest sens) sau se poate inchiria/cumpara local.
Eveniment organizat de:
Societatea HIGH MOUNTAINS EXPEDITII MONTANE SRL, cu sediul în Brasov, înregistrată în Registrul Comerțului sub nr. J08/4/2022, CUI–45424499, cont bancar RO18BTRLRONCRT0CF4143901, Banca Transilvania Brasov.
****Daca vreti sa participati, nu este suficient sa dati “join” evenimentului de pe Facebook, ci trebuie sa ne sunati sau sa ne scrieti si sa ne spuneti cate ceva despre experienta voastra montana, ca sa stim daca veti putea face fata dificultatilor din Dolomiti!
***Dupa inscriere daca renuntati la tura cu mai putin de 14 zile până in ziua turei, trebuie sa gasiti inlocuitor!!!
Informatii despre costuri, cazare si ghidaj dar si pentru înscrieri doar la adresa: vicentiu.matei@gmail.com
sau drumetiiinromania@gmail.com
sau la telefon:
+40741 576 088- Mitza.
+40726 279 537- Cristi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu