Google+ Badge

joi, 27 octombrie 2016

Cum este Marocul sau de ce sa mergi cu noi in muntii Atlas si desertul Sahara?

In desertul Sahara
Fiecare dintre noi ne dorim sa vedem locuri indepartate si cat mai diferite fata de lumea cu care suntem obisnuiti sa ne confruntam zilnic.Unii isi doresc sa experimenteze tarile nordice si peisajele inghetate de acolo, altii plajele insorite ale Caraibelor, unii vor sa urce muntii cei inalti ai Terrei, iar altii vor sa "simta" alte culturi si civilizatii, situate in colturi indepartate ale lumii, dar atat de aproape datorita tehnologiei actuale...
Marocul reprezinta o alta lume, total diferita fata de cea cu care suntem obisnuiti pe meleagurile batranului continent Europa. In nordul Africii veti descoperi traditii vechi de mii de ani, care se impletesc cu peisaje ametitor de frumoase, desprinse parca din filme, cu asezari istorice stravechi, cu munti inalti, care pastreaza urmele ghetarilor de odinioara, dar si cu dunele desertului Sahara, acolo unde fiecare rasarit sau apus de soare reprezinta un nou inceput, un moment unic, pe care tot ai mai vrea sa il retraiesti din nou si din nou....
Deja devine o tura traditionala, pe care o facem an si an.
Primavara viitoare, in luna martie 2018, cu plecare in data de 18, vom merge iar in nordul Africii pentru a urca din nou pe varful Jebel Toubkal din Atlas, dar si pentru a face excursii pe camile in desertul Sahara, dar si shopping in Bazarul din Marrackech.
Desert sunset!
Trebuie sa stiti ca orasul Marrakech, supranumit "orasul rosu", a fost întemeiat la 7 mai 1070 de către Abu Bakr ibn Umar si s-a extins de-a lungul secolelor, ajungand acum sa numere circa un milion de locuitori, fiind asezat la 150 de kilometri de Oceanul Atlantic. Orasul marocan este renumit pentru gradinile si monumentele sale arhitectonice situate in partea veche a orașului, denumită Medina
De ce as vrea sa merg acolo, in nordul Africii? Pentru ca Marocul reprezinta o lume aparte, care surprinde atât prin diversitatea peisajelor, cât și prin cultura bogată și generozitatea si ospitalitatea oamenilor....
Riad
Pe langa dunele desertului, in Maroc poti urca si pe munte, in Atlas, varful de 4167m denumit Jebel Toubkal atragand anual mii de turisti dornici sa ii urce pantele si sa se bucure de frumusetea reliefului sau accidentat.
Varful Jebel Toubkal, 4167m!

Peisaje de vis in muntii Atlas
Veti avea ocazia sa vizitati unul sau mai multe sate berbere, de pilda Imlil sau asezarea de la cota 2500m, Sidi Chamharouch (2500 m), unde veti putea observa cum traiesc localnicii, in locuri parca uitate de trecerea timpului. Muntele nu este dificil tehnic de urcat, dar necesita o buna conditie fizica si ar trebui sa va asteptati sa fie frig, mai ales ca refugiul Toubkal se afla la altitudine a de 3200 m, iar in luna martie, cand vom merge noi, temperatura coboara destul de mult.
La drum!
Traseul de la refugiu pana pe varf dureaza undeva intre 7 si 8 ore dus-intors, dar urcusul sustinut ne va rasplati cu o frumoasă panoramă a Munţilor Atlas, a satelor şi a văilor berbere. Reintorsi de pe munte vom ajunge si la Ouarzazat, acolo unde se poate vizita un celebru studio de film, unde s-au turnat productii ca “Lawrence of Arabia” sau “Game of Thrones”.
Istorie si Timp!
In Maroc se pot face plimbari in frumoasele chei Todra, dar si la dunele de nisip Erg Chebbi, trecând prin Tinjdad și Erfoud. In desert, drumul poate fi parcurs cu ajutorul camilelor, iar despre apusul de soare care poate fi admirat printre dune nu pot fi folosite decat cuvinte la superlativ....
Asezari berbere!
In drum spre Marrakech se poate vizita asezarea denumita Tamgrout, un sat cunoscut pentru biblioteca foarte veche de aici și pentru olăritul tradițional. Vizitarea Marrakech-ului inseamna si o incursiune in Djmaa el Fnaa, cunoscuta piata traditionala a orasului care poate fi admirata sub luminile serii, acolo unde veti gasi milioane de produse traditionale berbere, dar si veti "gusta" un pic din spiritul marocan.
Istorie!
Despre echipamentul necesar unei ture in nordul Africii, in zona de munte, dar si in desert, trebuie sa tineti cont ca la un moment dat veti urca la peste 4000m altitudine, asa ca va este necesar echipament montan de altitudine, geaca de gore-tex, pantaloni care tin la vant, bocanci, dar si un sac de dormit ușor cu temperatura de confort 0°C, mănuși, tricouri, polar, ciorapi, căciulă etc. Nu uitati de crema solara FPS 50 si de ochelarii de soare!
Echipamentul conteaza!
Pentru expediția în deșert se recomanda o îmbrăcăminte obișnuită, dar ar fi bine sa aveti cu voi un windstopper. Totusi, este bine de stiut ca noaptea temperatura coboară în jur de 8-10°C.
In martie, in Nordul Africii putem gasi zapada!
Mai trebuie sa tineti cont de faptul ca Marocul este o țară musulmană, asa ca in general, femeile vor avea părul și pielea acoperită. Se recomandă să aveți o eșarfă sau un sal subțire, iar hainele nu trebuie sa fie provocatoare. In cazul bărbaților, acestia sunt atentionati sa nu poarte pantaloni scurți, însă in Maroc se admite purtarea tricourilor cu mânecă scurtă.
Daca v-am convins sa vizitati nordul Africii, atunci va asteptam sa va alaturati noua in luna martie 2018, cand va avea loc urmatoarea tura in Maroc! Detalii despre conditii, costuri, ghidaj, zboruri si echipament necesar pe site-ul nostru, al Asociatiei de Ghizi Montani Summits' Experts: www.summitsexperts.ro.

http://www.summitsexperts.ro/maroc-varful-jebel-toubkal-si-desertul-sahara-18-24-martie/

Va asteptam cu noi!