Cum este Marocul sau de ce sa mergi cu noi in muntii Atlas si desertul Sahara?

In desertul Sahara
Cu camilele prin Sahara
Fiecare dintre noi ne dorim sa vedem locuri indepartate si cat mai diferite fata de lumea cu care suntem obisnuiti sa ne confruntam zilnic. Unii isi doresc sa experimenteze tarile nordice si peisajele inghetate de acolo, altii plajele insorite ale Caraibelor, unii vor sa urce muntii cei inalti ai Terrei, iar altii vor sa "simta" alte culturi si civilizatii, situate in colturi indepartate ale lumii, in nordul Africii sau in sudul indepartat al Patagoniei, dar atat de aproape datorita tehnologiei actuale... ❤

In Cheile Dades
Marocul reprezinta o alta lume, total diferita fata de cea cu care suntem obisnuiti pe meleagurile batranului continent Europa. In nordul Africii veti descoperi traditii vechi de mii de ani, care se impletesc cu peisaje ametitor de frumoase, desprinse parca din filme, cu asezari istorice stravechi, cu munti inalti, care pastreaza urmele ghetarilor de odinioara, dar si cu dunele desertului Sahara, acolo unde fiecare rasarit sau apus de soare reprezinta un nou inceput, un moment unic, pe care tot ai mai vrea sa il retraiesti din nou si din nou.... ❤
Apus in Sahara
Deja devine o tura traditionala, pe care o facem an si an, primavara sau toamna, de la inaltimile Atlasului pana la dunele din desertul Sahara, aproape de granita cu Algeria!

Prieteni buni in gradinile marocane 
Toamna asta, in luna octombrie vom merge iar in nordul Africii pentru a urca din nou pe varful Jebel Toubkal din Atlas, dar si pentru a face excursii pe camile in inima desertului Sahara, dar si shopping in Bazarul din Essaouira, vechea Mogador, port la Oceanul Atlantic si in Orasul Rosu, Marrackech.

Detalii aici:
Imlil village, la poalele Atlasului
Desert sunset!
Trebuie sa stiti ca orasul Marrakech, supranumit "orasul rosu", a fost întemeiat la 7 mai 1070 de către Abu Bakr ibn Umar si s-a extins de-a lungul secolelor, ajungand acum sa numere circa un milion de locuitori, fiind asezat la 150 de kilometri de Oceanul Atlantic. Orasul marocan este renumit pentru gradinile si monumentele sale arhitectonice situate in partea veche a orașului, denumită Medina
De ce as vrea sa merg acolo, in nordul Africii? Pentru ca Marocul reprezinta o lume aparte, care surprinde atât prin diversitatea peisajelor, cât și prin cultura bogată și generozitatea si ospitalitatea oamenilor....
Riad
Pe langa dunele desertului, in Maroc poti urca si pe munte, in Atlas, varful de 4167m denumit Jebel Toubkal atragand anual mii de turisti dornici sa ii urce pantele si sa se bucure de frumusetea reliefului sau accidentat.
Pe varful Jebel Toubkal, 4167m
Veti avea ocazia sa vizitati unul sau mai multe sate berbere, de pilda Imlil sau asezarea de la cota 2500m, Sidi Chamharouch (2500 m), unde veti putea observa cum traiesc localnicii, in locuri parca uitate de trecerea timpului.
Despre munte, trebuie sa stici ca acesta nu este dificil tehnic de urcat, dar necesita sa aveti o buna conditie fizica si ar trebui sa va asteptati sa fie frig, mai ales ca refugiul Toubkal se afla la altitudine a de 3200 m, iar cand vom merge noi, temperatura coboara destul de mult.
Traseul de la refugiu pana pe varf dureaza undeva intre 7 si 8 ore dus-intors, dar urcusul sustinut ne va rasplati cu o frumoasă panoramă a Munţilor Atlas, a satelor şi a văilor berbere.
Reintorsi de pe munte vom ajunge si la Ouarzazate, acolo unde se poate vizita un celebru studio de film, unde s-au turnat productii cinematografice importante precum “Lawrence of Arabia” sau “Game of Thrones” si "Gladiatorul".
Pe varf!
Rasarit de soare in Sahara

In Maroc se pot face plimbari in frumoasele chei Todra, dar si la dunele de nisip Erg Chebbi, trecând prin Tinjdad și Erfoud. In desert, drumul poate fi parcurs cu ajutorul camilelor, cazarea va fi facuta in corturi marocane, unde veti avea parte de tot confortul unei nopti sub cerul plin de stele! Despre apusul de soare care poate fi admirat printre dune nu pot fi folosite decat cuvinte la superlativ....
Ghizii nostri berberi ne vor incanta seara cu cantece si dansuri marocane la foc de tabara!
Asezari berbere!
In drum spre Marrakech se poate vizita asezarea denumita Tamgrout, un sat cunoscut pentru biblioteca foarte veche de aici și pentru olăritul tradițional. Vizitarea Marrakech-ului inseamna si o incursiune in Djmaa el Fnaa, cunoscuta piata traditionala a orasului care poate fi admirata sub luminile serii, acolo unde veti gasi milioane de produse traditionale berbere, dar si veti "gusta" un pic din spiritul marocan.
Prin gradinile din Marrakesh

Istorie de milenii la Ait Ben Haddou, cea mai veche cetate marocana!

De asemenea, daca ajungi in nordul Africii trebuie sa stii ca Marocul are circa 3000 de km de coasta la Oceanul Atlantic, iar aici se afla Essaouira, "Cea frumos desenata". Aceasta asezare - port, veche de cateva sute de ani, denumita in trecut Mogador, atunci cand se afla sub tutela portughezilor, a reprezentat un important port la Oceanul Atlantic.
Cetatea cea veche cu zidurile ei faramitate de Timp ne asteapta si astazi....Pe aici se transportau pe calea apei marfurile si mirodeniile aduse din Africa Neagra din inima Saharei de caravanele de camile care veneau din Mauritania!

Este un loc magic, care a fost folosit ca decor de film in celebrul Game of Thrones, "capitala stapanilor de sclavi din Astapor". Essaouira a fost ani de zile un mare port la Atlantic in care se pescuiau zilnic sute de tone de sardine, acum insa fiind detronat de alte orase-port din lume! Vom poposi pentru o seara magica aici, ne vom bucura de muzica si dansurile cu influente portugheze specifice zonei si vom admira un uluitor apus de soare la Oceanul Atlantic!



Nu uitati de echipament daca vreti sa urcati pe varf! Despre echipamentul necesar unei ture in nordul Africii, in zona de munte, dar si in desert, trebuie sa tineti cont ca la un moment dat veti urca la peste 4000m altitudine, asa ca va este necesar echipament montan de altitudine, rucsac de 1 zi, maxim 25 l, bocanci de 3 sezoane, geaca de gore-tex, pantaloni care tin la vant, mănuși, tricouri, polar, ciorapi, căciulă etc.
Nu uitati de crema solara FPS 50 si de ochelarii de soare!
Summit of Jebel Toubkal
Pentru expediția în deșert se recomanda o îmbrăcăminte obișnuită, dar ar fi bine sa aveti cu voi un windstopper sau un hanorac bun. Totusi, este bine de stiut ca noaptea temperatura coboară în jur de 8-10°C.
In Nordul Africii putem gasi zapada, mai ales primavara! Toamna este mai putina!
Mai trebuie sa tineti cont de faptul ca Marocul este o țară musulmană. Se recomandă să aveți ca femeie o eșarfă sau un sal subțire, iar hainele nu trebuie sa fie provocatoare. In cazul bărbaților, acestia sunt atentionati sa evite sa poarte pantaloni scurți, însă in Maroc se admite purtarea tricourilor cu mânecă scurtă.
Desertul si rasariturile sale fascinante!
Daca v-am convins sa vizitati nordul Africii alaturi de mine, atunci va astept sa va alaturati echipei mele din aceasta toamna, atunci cand va avea loc urmatoarea tura in Maroc! Detalii aici:

Alte amanunte despre conditii, costuri, ghidaj, zboruri si echipament necesar puteti obtine daca ne scrieti la adresa de email:
office@highmountains.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu