Cateva motive pentru a merge cu Summits' Experts in Iran - Expeditie pe Vulcanul Damavand, cel mai inalt din Asia



Si in 2017, in luna iulie vom merge in Iran pentru a urca vulcanul Damavand, cel mai inalt din Asia impreuna cu agentia de turism Neotour din Brasov. Despre Persia putini stiu ca are o istorie de peste 4000 de ani si arata turistilor monumente de arhitectura ce impresioneaza si in prezent, dar le ofera si povestile nemuritoare ale Seherezadei sau «Aladin si lampa fermecata», «Ali Baba si cei 40 de hoti», «Sindbad Marinarul». Poate nu stiati, dar Republica Islamica Iran, cu o suprafata de 1.629.918 kmp si o populatie de peste 64 milioane locuitori, are un relief variat, unde s-au cultivat pentru prima data piersici, spanac si lalele.


Orasele din Iran sunt incarcate de istorie, unele aflandu-se situate pe legendarul «drum al matasii», cu sate pitoresti, oameni foarte ospitalieri, unde se pot admira monumente vechi si foarte vechi, pierdute in negura timpurilor. Pe aici au trecut candva ostile lui Melos Alexandros, Alexandru cel Mare, in drumul sau spre India.



Iranul este tara uneia din cele mai vechi si bogate culturi din lume, unde a profetit marele Zoroastru, unde au creat opere valoroase poetii Omar Khayam si Havez, celebrul medic Avicenna si Musaal-Khwarizmi, considerat drept "parintele algebrei".


Vechii persi au inventat primele caramizi, moara de vant, «tar» -ul sau viitoarea chitara sau jocul de table. Persanii au folosit pentru prima data alcoolul in medicina, au inventat inghetata si vinul, sistemul de taxe si posta. Mai mult decat atat, istoricii vorbesc despre «Calea Regala» un sistem de posta foarte bine pus la punct pentru acea epoca, de pe timpul lui Darius si despre multe alte detalii uimitoare, care atrag milioane de turisti din intreaga lume, in fiecare an.


Trebuie spus ca mari lideri militari au pasit pe pamanturile Iranului de astazi, printre acestia numarandu-se Alexandru cel Mare, Gingis Han sau Timur Lenk.


Daca va atrage ideea de a vedea Iranul si frumusetile sale, Summits' Experts in parteneriat cu Neotour Brasov va invita sa urcati alaturi de ghizii nostri pe Damavand (5671 m), cel mai inalt varf al lantului muntos Alborz, aflat in regiunea Mazandran din Nordul Iranului. 

Acesta este unul din cele mai ravnite varfuri din lista „Seven Volcanoes Summits”, fiind si cel mai inalt vulcan al Asiei! 



Damavand este prezent si in mitologia persana, in textele sacre zoroastrice, avand o profunda similitudine cu miturile europene prin dragonul cu trei capete – Azi Dahaka – ramas inlantuit pana la sfarsitul zilelor pe acest munte. Un exemplu al importantei acestui munte in literatura persana ne este prezentat de poetul یا دبنگ ،یتی گ یا persan Mohammad Taqi Baqar, in poemul sau intitulat Damavand, prin versul: „دنوامد” (Ay gonbade gītī, ay Damāvand) / Oh dome of the world, Oh Mount Damāvand 

Daca doriti sa cunoasteti frumusetile ascunse ale Asiei alaturi de Summits' Experts si agentia de turism Neotour Brasov, veti avea ocazia sa mergeti cu noi in iulie 

Iata cateva imagini din expeditiile de anii trecuti!

La plecarea spre Teheran
Macii desertului iranian!

Cu steagul iranian in Teheran



Urcand spre inaltimile Damavandului pentru aclimatizare

Tabara de baza, Bargah Sevom, 4200m

Aclimatizare cu zambetul pe buze
Pe varful Damavand!
Pe varful vulcanului!

Am ajuns pe varf!




Cu "Cadan Special Team", fetele noastre din expeditie la o cafea araba

Va asteptam cu noi in Iran!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu