In salbaticia Pietrei Craiului, zi de toamna limpede!

Saptamana trecuta, am urcat din nou in Piatra Craiului impreuna cu colegul meu ghid montan AGMR, Alexandru Boru, partener in Asociatia Summits' Experts. Obisnuim sa ne antrenam impreuna si sa batem cararile muntilor, fie iarna, fie vara!

Alexandru Boru, ghid montan AGMR, la treaba....
Am luat decizia sa ne antrenam frecvent in zone mai salbatice si in diferite conditii meteo pentru muntii mai inalti pe care ne propunem sa ii urcam, anul viitor. Alpii, Anzii si Caucazul ne cheama, iar Balcanii cu varfurile lor, Triglav sau Musala, Zla Kolata sau Korab ne atrag cu salbaticia si frumusetea locurilor.... 

Deasupra norilor Alpilor
Iarna pe varful Moldoveanu, impreuna cu Alexandru Boru, ghid montan AGMR
In drum spre Acoperisul Alpilor, Mont Blanc

Pe varful Mitykas, Olimpul Greciei

Spre varful Korab, Macedonia

Pe varful Korab, granita dintre Albania si Macedonia
In Crai, la sfarsit de iarna

Acum a fost o tura facuta intr-o zona salbatica, cu liniste multa si cer limpede de toamna. 


Undeva mai sus este creasta.....



Stancile Craiului straluceau in soarele caldut al toamnei. La plecare, dimineata, erau in jur de 3-4 grade, iar soarele era ascuns de marele perete vestic al Pietrei Craiului. Ne-am reintalnit cu astrul zilei, undeva, in jurul pranzului, cand temperatura a urcat brusc la circa 20 de grade. 
Practic, a fost un antrenament pentru ce ne propunem sa facem in aceasta iarna si un studiu in teren al unui traseu alpin pe care il vom strabate la iarna, in conditii de bivuac. In aceasta iarna, ne propunem sa realizam mai multe ture in Piatra Craiului, atat in Creasta Nordica, cat si in cea Sudica, pentru a ne pregati de ascensiunea unor varfuri din muntii cei inalti, pe care vrem sa ii abordam: Rwenzori, Margherita Peak, Uganda, Aconcagua- Anzii Cordilieri, Elbrus-Caucaz, Mont Blanc, Dolomiti, Jebel Toubkal din Muntii Atlas, Grossglockner din Alpii Austrieci sau traseele de via ferratta din Dolomitii italieni.



Vedere din peretele vestic al Pietrei Craiului...la iarna este clar: vom avea ceva treaba pe aici!


Departe, in zare, catre vest se vedeau Iezerul si Fagarasii, iar cerul plin de cirusi arata schimbarea vremii in cel mult 24 de ore de la momentul respectiv, fapt ce s-a si intamplat a doua zi: in Brasov a plouat destul de mult!

Privire catre vest, spre muntii Fagarasilor

Iezer-Papusa, in toata splendoarea lui tomnateca
Poteca taiata in munte dezvaluie uneori privelisti care iti taie rasuflarea, abisul de sub noi aratand ca o fereastra catre o alta lume, cea a padurilor de foioase de la poalele muntelui....

Abisul de sub noi si culorile toamnei


Ne-am catarat, am incercat sa studiem terenul pentru la iarna si sa vedem potentialele rute ale avalanselor, dar si posibile locuri unde vom face bivuacul. Trebuie spus ca peretele vestic al Craiului este unul abrupt, cu putine locuri disponibile pentru un bivuac in siguranta, in timpul iernii. Evident, avem la dispozitie si refugiile de sus din creasta, insa o pregatire buna pentru ascensiuni in munti inalti presupune sa stai cat mai mult timp in conditii vitrege de vreme si de dificultate alpina sporita!

Asa arata iarna in salbaticia Craiului

Cautand rute noi, in salbaticia Pietrei Craiului


Weekendul viitor vom urca din nou in salbaticia Craiului, mai ales ca vremea se anunta buna pentru trekking si catarat! Toamna limpede si-a intrat in drepturi in muntii din jurul Brasovului, iar Piatra Craiului este unul dintre cei ai spectaculosi munti de la noi, numai buni pentru drumetie si explorare.
Mai jos sunt detalii despre ceea ce vom face weekendul viitor! De ce nu, poate urcam impreuna! Carari cu soare!

https://www.facebook.com/events/328671264178697/?ref=ts&fref=ts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu